Tuinkamer

Jouw woning uitbreiden met een veranda of tuinkamer is ideaal om het gehele jaar te kunnen genieten van jouw tuin. Door jouw veranda winterklaar te maken met enkele aanpassingen kan je de ideale plek creëren waar je winter en zomer kan vertoeven.

Wil je ook het gehele jaar genieten van jouw veranda of tuinkamer? Debondt Veranda’s toont je graag hoe je dat aanpakt met deze tips.

1. Kies voor de juiste materialen

Veranda winter

Het kiezen van de juiste materialen is heel belangrijk voor een veranda. Het is het belangrijk om te kiezen voor een goede glaskwaliteit en kwaliteitsvolle raamprofielen zodat er geen warmte verloren kan gaan. 

Voor het glas van de veranda kiezen we bij Debondt Veranda’s standaard voor hoogrendementsglas, omdat dit een hogere isolatiewaarde heeft en slechts 20-40% van de warmte kan ontsnappen, net zoals in een woning. 

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor raamprofielen met een goede isolatie zodat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Hierdoor dien je minder bij te verwarmen. Het beste materiaal voor raamprofielen is hout, omdat dit het beste isoleert door zijn hoge isolatiewaarde.

Naast een goede glaskwaliteit en raamprofielen is isolatie ook een belangrijke factor om in de winter van jouw veranda te kunnen genieten. Door jouw veranda optimaal te isoleren zal er weinig warmte verloren gaan. Vooral bij de overgang tussen de veranda en de buitenmuur is het belangrijk om een goede isolatie en vochtwering te voorzien, omdat er anders te veel vocht binnen komt wat kan zorgen voor condensatie en later zelfs voor schimmel. 

Wil je meer weten over wat de beste materialen zijn voor jouw veranda? Ontdek het in onze blog “Welk materiaal kies je voor je veranda?

2. Zorg voor een goede verwarming

In de winter kan het soms heel koud zijn en wil je jouw tuinkamer of veranda verwarmen, daarom is het belangrijk om ze met een goede en voordelige verwarmingsbron te voorzien. Hier zijn enkele soorten waaruit je kan kiezen. 

  1. Het doortrekken van jouw centrale verwarming
  2. Een elegantere look kan met vloerverwarming, maar het nadeel is dat het langer duurt voordat de ruimte volledig is opgewarmd. 
  3. Een kachel – elektrisch, pelletkachel, open haard. Zorgt niet alleen voor verwarming maar ook voor extra gezelligheid. 
  4. Warmtepomp zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling tijdens de zomer. 
  5. Een Airco kan verwarmen en verkoelen, perfect voor winter en zomer. Deze optie wordt dan ook het meest verkozen.
Veranda verwarmen

3. Ga voor cosy inrichting

Nu het vroeger donker wordt en de temperaturen dalen, vraagt het interieur van jouw veranda/tuinkamer voor een cosy update zodat je optimaal kan genieten van jouw warme veranda. 

Veranda winter

Voorzie genoeg gezellige verlichting, zoals kerstlichtjes en geurkaarsen. Kerstlichtjes brengen de perfecte gezellige sfeer in jouw veranda. Niet alleen tijdens de Kerstperiode, ook gedurende de wintermaanden. Ook zijn geurkaarsen ideaal om een cosy sfeer te creëren. Ze geven een zacht, flikkerend licht, maar zorgen ook voor een lekkere geur in jouw veranda of tuinkamer. 

Ook met de feestdagen kan je zorgen voor een feestelijke upgrade. Een kerstboom met kleurrijke kerstversiering is dus zeker gepast en fleurt je elke dag een beetje op.

4. Maak zoveel mogelijk gebruik van je tuinkamer

December en januari, de twee maanden waarin de meeste feesten worden georganiseerd. Jouw veranda of tuinkamer is de ideale plek om iedereen samen te brengen en te genieten van de winterse sferen. Het is de gepaste plaats om je kerstdiner of nieuwjaarsreceptie in te organiseren. De kinderen kunnen zorgeloos in de tuin ravotten terwijl de ouders kunnen genieten van huiselijk comfort.

Niet enkel Kerst en Nieuwjaar zijn ideaal om gebruik te maken van jouw veranda of tuinkamer. Je kan er de perfecte werkplek creëren om te werken. Je kan een winterbarbecue organiseren voor familie of vrienden, samen gezellig in de warme veranda terwijl de barbecue buiten aanstaat. Ook kan je er een boek lezen of een gezelschapsspel spelen met familie of vrienden.

tuinkamer winter

5. Extraatjes

veranda verwarmen

Naast een goede verwarming en de juiste materialen kan een ventilatiesysteem jouw veranda ook aangenamer maken. Het zal de vochtige lucht in de winter en de warme lucht in de zomer afvoeren. 

Voor een pergola kan het handig zijn om buitenverwarming te gebruiken zo kan je toch overdekt buiten zitten zonder koud te hebben.

Jouw veranda winter klaar

Nu je de 5 essentiële tips hebt ontdekt om jouw veranda winterklaar te maken, ben je klaar om het meeste uit deze extra ruimte te halen. Met de juiste materialen, een goede verwarming, een gezellige inrichting en slim gebruik kan je genieten van het comfort en de schoonheid van je veranda, ongeacht het seizoen.

Laat de winter je dus zeker niet tegenhouden om te genieten van je veranda. Met deze tips kan je de gezelligheid en warmte binnenbrengen. Blijf warm en geniet van de sfeer van het koude winterseizoen in jouw stijlvolle veranda. 

Heb je nog meer vragen of wil je zelf een veranda plaatsen? Contacteer ons vrijblijvend of kom langs in onze toonzaal. We geven je graag professioneel advies voor de veranda van jouw dromen. Nood aan inspiratie? Ontdek onze realisaties.