bouwplan veranda

Wil je een nieuwe veranda, pergola of terrasoverkapping laten zetten? Dan ben je bij Debondt Veranda’s aan het juiste adres. Om deze te kunnen plaatsen heb je ofwel meldingsplicht ofwel moet je een bouwaanvraag indienen en dat is niet altijd even duidelijk. Ontdek in deze blog alles wat je moet weten en hoe Debondt je kan helpen!

uitbouw veranda

Waarom het plaatsen van een uitbouw ideaal is?

Een veranda, pergola of terrasoverkapping is ideaal om jouw woning te vergroten en meer leefruimte te creëren. Met een veranda geniet je van meer natuurlijk licht in jouw woning en door de juiste keuze in materialen is het een plek waar je gedurende het volledige jaar kan vertoeven. Een pergola of terrasoverkapping is ideaal om tijdens het warme weer toch een schuilplek te hebben voor de Belgische regenbuien. Dit creëert de ideale plek waar je met familie en vrienden kan genieten van een hapje en een drankje.

De werking van Debondt

Bij Debondt hebben we al meer dan 60 jaar ervaring in het realiseren van woonuitbreidingen. Wij garanderen de perfecte uitbouw met 10 jaar garantie. Daarbij richten we ons op drie troeven:

 • focus op kwaliteit
 • aandacht voor de klant
 • familiale aanpak.

Deze troeven zijn dan ook belangrijk voor onze werkwijze. Samen met een tasje koffie luisteren we naar jouw wensen en behoeften. Voor we van start gaan met het bouwen van jouw uitbouw, zijn er min 3 afspraken waar we als eerste naar jullie wensen luisteren, als tweede de materialen en mogelijkheden bepalen en als laatste nog eens over de gemaakte keuzes gaan om te zien of alles klopt en niets meer moet worden aangepast. Zijn er voorbereidende werken nodig? Geen nood, onze ploeg kan alles voor hun rekening nemen, maar dit is geen must. 

werking debondt
meldingsplicht

Meldingsplicht

Bij het plaatsen van een uitbouw is het niet altijd nodig om een bouwvergunning aan te vragen, maar volstaat een meldingsplicht. Bij de meldingsplicht is het niet nodig om verdere bouwplannen uit te werken en in te dienen bij de gemeente. Enkele voorwaarden voor de meldingsplicht:

 • je mag maximaal 40m² aanbouwen per woning
 • de uitbreiding mag niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten vanaf de grond)
 • het mag de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen
 • je blijft minstens 3 meter van de perceelgrens in de zijtuin en minstens 2 meter in de achtertuin
 • grenst de veranda tegen een aanliggend gebouw? Dan mag ze tot tegen de perceelsgrens gebouwd worden zolang de scheidingsmuur ongewijzigd blijft en de bouwdiepte van het aanliggend gebouw niet overschreden wordt door de veranda

Het is per gemeente mogelijk dat er nog bijkomende voorwaarden zijn. Het is dus zeker aangeraden om bij jouw gemeente te gaan informeren.

Architect nodig?

Voldoet je project niet aan bovenstaande voorwaarden, dan ben je verplicht een bouwvergunning (met bijhorende bouwplannen) aan te vragen. Bovendien moet je bij wet ook een architect inschakelen wanneer:

 • de veranda groter is dan 40 vierkante meter
 • de nokhoogte meer dan 4,5 m bedraagt en/of de kroonlijsthoogte meer dan 3 m bedraagt
 • de veranda voor minder dan 75% uit glas is gemaakt.
architect veranda
bouwvergunning veranda

Bouwvergunning

Als je niet aan de voorwaarden voor meldingsplicht voldoet moet je wel een bouwaanvraag indienen. Geen nood, ook dat is iets waar Debondt veranda’s je graag bij helpt. Wij ondersteunen jouw project van begin tot einde. Hierbij zorgen we voor de:

 • studie en plannen
 • voorbereidende werken en vloerwerken
 • constructie van de veranda (of onderdelen) in ons atelier
 • gedetailleerde en nauwgezette installatie van de veranda waarbij de bouwplannen gerespecteerd worden.

Voilà! Nu weet je wanneer je enkel meldingsplicht moet doen of een bouwvergunning moet aanvragen voor jouw woonuitbreiding. Kom langs in één van onze showrooms voor meer inspiratie voor jouw uitbouw. Heb je nood aan nog meer informatie? Neem gerust contact op wij helpen je graag verder.