Nood aan meer ruimte in jouw woning of wil je meer woonoppervlakte creëren? Dan is een uitbouw de ideale oplossing. Het is de manier om jouw woning te vergroten en het is een goede investering, win-win dus! Ontdek in deze blog het verschil tussen een uitbouw en een aanbouw, waarom het zo voordelig is, etc. We geven je zelf enkele tips mee voor het kiezen van de perfecte uitbouw.

De perfecte uitbouw

De uitbouw van jouw woning is de ideale manier om extra ruimte te creëren en de bestaande ruimte te vergroten. Er wordt namelijk een extra stuk toegevoegd aan de bestaande woning. Deze uitbreiding kan aan de achterkant, zijkant of zelfs voorkant van de woning worden gebouwd. Door een bestaand deel van de woning te vergroten creëer je een ruimtelijker gevoel en meer plaats. Het is de perfecte manier om gebrek aan ruimte in huis op te lossen en de functionaliteit en waarde van de woning te vergroten.

veranda uitbouw
aanbouw veranda

Maar wat is nu het verschil met een aanbouw? Bij een aanbouw wordt er een nieuwe constructie vastgemaakt aan de gevel van je woning. Het is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte maar wel een toevoeging van losstaand bouwwerk dat zorgt voor de verlenging van je huis.

De oplossing voor extra leefruimte

Een uit- of aanbouw is bij gebrek aan ruimte thuis de oplossing om extra leefruimte te verkrijgen. Deze extra ruimte kan dienen als woonkamer, keuken, eetkamer, kantoorruimte, etc. Het biedt meer ruimte voor gezinnen die aan het groeien zijn of voor mensen die behoefte hebben aan specifieke ruimten voor hun hobby’s of werk. Daarnaast is een uitbouw ook de ideale oplossing als je wil verhuizen wegens gebrek aan plaats in jouw woning. Zo hoef je je geen zorgen te maken met inpakken en verhuizen als je woning echt te klein is voor jouw gezin.

extra leefruimte
grote glaspartijen

Uitbouwen kunnen ontworpen worden met grote ramen en schuifdeuren waardoor er meer natuurlijk licht in de woning komt en er een connectie met de buitenruimte wordt gemaakt. Een uitbouw zal dus niet alleen de binnenruimte vergroten, maar het zorgt ook voor een overgang naar de tuin of het terras, waardoor de leefruimte in de warme maanden wordt vergroot.

Meerwaarde voor je woning

Een uitbouw is een grote investering, die kan oplopen afhankelijk van jouw wensen en behoeften. maar het zal ook de waarde van jouw woning verhogen, wat zeker een meerwaarde is als je het ooit zou verkopen. Daarnaast zal het ook jouw huis mooier maken en een echte eyecatcher zijn door de glaspartijen die gebruikt worden. Doordat een uitbouw vaak gemaakt wordt met een plat dak en vaak geplaatst wordt aan de kant van de woning met het meeste zonlicht is dit de ideale plek om zonnepanelen te plaatsen.

meerwaarde voor je woning
bouwvergunning veranda

Bouwvergunning

Bij het plaatsen van een uitbouw is het belangrijk om na te gaan of je een vergunning moet hebben of niet. Nu heb je enkel meldingsplicht voor uitbreidingen van maximum 40m² en als het aangebouwde gebouw niet hoger is dan 4 meter. Anders moet je wel een vergunning aanvragen.

De stijl van je aanbouw

De stijl van jouw aanbouw kies je volledig zelf. Wil je deze in de stijl van jouw woning of een andere stijl waardoor je een eyecatcher creëert die de aandacht trekt, het kan allemaal. Om jouw gewenste look te verwezenlijken worden er verschillende materialen gebruikt. Deze kan je ontdekken in onze blog “Welk materiaal kies je voor je veranda?”.

Ook kan de kostprijs van deze uitbouw oplopen naargelang welke materialen gebruikt worden, hoe groot de uitbouw is, etc. Daarover kan je meer informatie vinden in de blog “Welke factoren bepalen de prijs van jouw veranda?”

veranda

De tips voor de uitbouw van je woning

stijl veranda

Kies voor de stijl die bij jouw woning past.

Voor jouw aanbouw kan je kiezen voor verschillende materialen en stijlen, maar het beste is om te gaan voor een stijl die bij jouw woning past. Zo creëer je een mooi geheel en lijkt het niet dat de uitbouw een losstaand element is.

Bezuinig niet op deuren en ramen

Hoe meer ramen je kiest, hoe duurder de uitbouw zal worden. Maar dit kan de uitbouw volledig maken of breken (als je te veel ramen kiest). Veel licht en veel glas kan een ruimte nog groter doen lijken. Voor een uitbouw is dit ideaal om natuurlijk licht in de woning te krijgen.

veranda
materialen veranda

Neem de juiste materialen

Een uitbouw kan gemaakt worden uit verschillende materialen. Het is dan ook belangrijk om deze materialen aan elkaar af te wegen en zo te beslissen welke het beste zijn en ook het beste bij jouw woning passen.

Het  is dus de ideale plek om meer leefruimte te voorzien en ook de overgang van binnen naar buiten mooi te maken. Ga zeker na of je een bouwvergunning nodig hebt voor jouw uit- of aanbouw. Wil je meer informatie over veranda’s en uitbouwen? Ontdek onze blogs.

Heb je nood aan meer inspiratie? Ontdek dan zeker onze realisaties. Heb je meer vragen? Contacteer ons zeker of kom langs in onze showroom.