Tijdens de zomer is het heerlijk om te kunnen genieten van jouw veranda. Maar met de warme dagen kan het heel heet worden in de veranda, waardoor het lastig wordt om deze optimaal te gebruiken. Ontdek hier enkele handige tips om de temperatuur in jouw veranda aangenaam te houden. 

Veranda koel houden

Jouw veranda koel houden met schaduwen

Een van de meest effectieve manieren om jouw veranda koel te houden, is door schaduwen te creëren. Hierdoor zal de temperatuur in de veranda verlagen waardoor het aangenamer wordt om er tijd door te brengen in de zomer. Daarnaast zal het ook zorgen voor bescherming van het interieur en de meubels. Door een lange blootstelling aan het zonlicht kunnen de meubels verkleuren. Er zijn verschillende manieren om schaduwen te creëren:

Buitenzonwering

Met zonwering kan je de hoeveelheid zonlicht en warmte die jouw woning binnenkomt reguleren. Dit is dan ook ideaal tijdens de hete zomerdagen. Externe zonwering is een systeem dat aan de buitenkant van jouw woning wordt geïnstalleerd. Deze zijn ontworpen om direct zonlicht en warmte van buitenaf te blokkeren voordat het door het glas van de veranda dringt. Enkele voorbeelden van buitenzonwering:

Luifels

Dit zijn overhangende structuren die boven ramen of deuren worden geplaatst. Dit is een geautomatiseerde zonwering die direct zonlicht blokkeert en zorgt voor schaduw in de veranda. Met een luifel kan je jouw maximaal zicht naar buiten behouden en toch een schaduwplek binnen en buiten creëren. Je hebt zowel een handmatige als een automatische zonwering. 

veranda zonnescherm

Zonnescherm

Dit is een doek dat langs de buitenkant van een veranda wordt geïnstalleerd om zo zonnestralen en hitte te verminderen. Zo’n zonnescherm zorgt voor bescherming tegen hitte en UV-stralen. Het biedt schaduw en helpt de hoeveelheid zonnewarmte in de veranda te verminderen. Met screens heb je dus nog altijd doorkijk naar jouw tuin, maar er zal minder inkijk mogelijk zijn van buiten naar binnen. Ook deze heeft een elektrische bediening. 

💡Wist je dat buitenzonwering zoals zonneschermen en luifels 77% meer warmte tegenhoudt dan gordijnen of jaloezieën?

Zonwering voor de lichtkoepel?

Ook zijn er voor een lichtkoepel, lichtstraat of glazen dak mogelijkheden voor zonweringen. Kom langs in één van onze showrooms en we bespreken graag met jou de mogelijkheden. 

veranda koel houden gordijnen

Interne zonwering

Met interne zonwering worden er systemen geplaatst aan de binnenkant van de veranda. Deze zullen ervoor zorgen dat er niet te veel direct zonlicht binnenkomt. Dit kan met:

  • Gordijnen
    Dit zijn de klassieke hang gordijnen of rolgordijnen. Met rolgordijnen kan je zelf de lichtintensiteit bepalen en het neemt ook minder plaats in dan gewone hang gordijnen. 
  • Jaloezieën
    Met deze kan je ook zelf de lichtintensiteit en doorkijk regelen. 

Ventilatie optimaliseren

Een goede luchtcirculatie is essentieel om jouw veranda aangenaam koel te houden. Dit kan je doen door ramen en deuren open te zetten. Zorg ook dat je een hordeur of raamhor hebt. Zo kunnen er geen insecten binnen komen.

ventilatie veranda
veranda ventilatie

Verder kan je ervoor kiezen om bij het plaatsen van de veranda een ventilatiesysteem te laten installeren. Dit systeem zal helpen bij het reguleren van de temperatuur waardoor in de zomer warme lucht wordt afgevoerd en frisse lucht wordt binnengebracht. In de winter kan een ventilatiesysteem zorgen voor minder condensatie en vochtregulatie doordat het de vochtige lucht zal afvoeren en de drogere lucht zal binnenbrengen. Hierdoor zal je jouw veranda kunnen ventileren en zal er doorheen het jaar een goede luchtkwaliteit zijn.

Koelingssystemen 

Een airconditioner in je veranda kan handig zijn voor verschillende redenen. Het zal zorgen voor temperatuurregulering waardoor het in de zomer jouw veranda zal verkoelen en in de winter verwarmen. Ook zal het zorgen voor de ontvochtiging van de veranda waardoor het vochtgehalte zal verminderen. Daarnaast zal een airco ook zorgen voor meer comfort door de aangenamere temperaturen in de veranda.

Als je al een veranda hebt kan dit een snelle oplossing zijn om aan te kopen en te laten installeren in jouw veranda. Ga je een nieuwe veranda laten plaatsen? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een ingebouwde airco en verwarming in één. Deze zijn dan mooi ingewerkt in de muur of plafond waardoor deze weinig of niet opvallen. 

veranda koelingssystemen
veranda materialen

Juiste keuze van materialen 

Het is belangrijk dat je kiest voor de juiste materialen voordat je jouw veranda laat plaatsen. Door een veranda goed te isoleren zal je in de zomer de warmte makkelijker buiten kunnen houden en in de winter de koude. Het is daarnaast ook belangrijk om te kiezen voor de juiste beglazing. Kantelende glaspanelen zijn al zeker een must om jouw ramen eenvoudig te kunnen open zetten. Maar ook is het aangewezen om zonwerend glas te hebben. Zo kan je de hoeveelheid warmte en zonlicht verminderen.

Met zonwerend glas weerkaatst de buitenkant van het glas de zon, waardoor deze niet rechtstreeks kan binnen schijnen. Hoe donkerder het glas, hoe minder licht er wordt binnengelaten. Voor de gewone ramen raden we wel aan om lichter glas te kiezen zodat er zeker nog voldoende lichtinval en natuurlijk licht aanwezig is. 

Een veranda heeft meestal een glazen dak, een lichtstraat of een lichtkoepel. Zorg dat deze ook voorzien zijn van zonwerend glas. Zo wordt zoveel mogelijk warmte buiten gehouden en kan je toch genieten van een open veranda dat veel licht binnenlaat. 

veranda glas

Natuurlijke verkoeling met planten

Kamerplanten verdampen overtollig vocht via hun bladeren, zo kunnen ze zelfs voor  verkoeling zorgen. Op basis van deze vochtigheid kan dit de temperatuur in jouw veranda met enkele graden dalen. Sanseveria’s, lepelplanten, goudpalmen, … zijn de ideale planten hiervoor. Zorg dat jouw planten dicht bij elkaar staan, op een plaats met veel daglicht, maar zonder te veel direct zonlicht.

Buitenplanten zijn ook een mogelijkheid om extra schaduwen te creëren. Zo kan je met bomen en/of struiken rond je veranda zorgen voor meer schaduw en het geeft ook een extra dimensie aan de tuin. Win, win dus! 

Met deze tips kan je jouw veranda koel houden tijdens de warme dagen en optimaal genieten van jouw ruimte. Wil je meer tips over hoe je de zomer in jouw veranda kan brengen? Ontdek het in onze blog “Maak je veranda summerproof met deze 3 trends”. Vergeet niet om goed gehydrateerd te blijven tijdens deze warme dagen en zonnebrandcrème te gebruiken om jezelf te beschermen tegen de zon. 

Geniet van de warme zomerdagen en van jouw koele veranda!

veranda koel houden

Jouw droomveranda van A tot Z met Debondt Veranda’s. Ontdek onze realisaties voor meer inspiratie voor jouw droomveranda. Heb je meer vragen? Contacteer ons zeker en wij helpen je graag verder.