Ben je op zoek naar een manier om meer uit jouw woning en buitenruimte te halen? Dan is een veranda of pergola ideaal. Maar welke kies je dan? In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen pergola vs veranda, wat de voor- en nadelen zijn en alles dat belangrijk is om te weten voor je jouw keuze maakt. 

pergola vs veranda

De ideale plek aan jouw woning

Een veranda is een overdekte, afgesloten ruimte die aan de voorkant, zijkant of achterkant van het huis wordt toegevoegd, in meestal dezelfde stijl als de woning. Deze bevat een dak met of zonder lichtstraat, maar kan ook bestaan uit een gesloten/ glazen dak. De muren bestaan uit verschillende materialen, afhankelijk van de stijl van de veranda. Ook zijn er vaak veel glaspartijen aanwezig waardoor het zorgt voor een open look en feel in het huis, alsook meer lichtinval in je woning.

veranda debondt

De voor- en nadelen

veranda modern

Voordelen van een veranda

Een veranda is de ideale plek om te vertoeven gedurende het volledige jaar. In de herfst en winter kan je genieten van jouw tuin terwijl je warm binnen zit en in de zomer kan je er verkoeling zoeken. Daarnaast zorgt het ook voor meer leefruimte in jouw woning, waardoor je meer plaats hebt om samen te komen met familie en vrienden, een bepaalde hobby uit te oefenen, etc.

Een veranda zorgt ook voor meer charme en karakter aan de woning waardoor de woning er aantrekkelijker zal uitzien. Daarnaast zal de woning ook stijgen in waarde, win-win dus!

Veranda’s worden op maat gemaakt van jouw wensen, waardoor deze zeker zal voldoen aan al jouw behoeften. Zo kan je ook verschillende elementen toevoegen om deze nog gebruiksvriendelijker te maken zoals een screen, airco of verwarmingssysteem, etc. 

Nadelen van een veranda 

Vooraleer je een veranda kan laten plaatsen moet je het laten melden of een bouwaanvraag indienen bij de gemeente. Kijk zeker eens in onze blog “Bouwplan veranda: wat moet je weten voor je begint?” voor meer informatie. 

Daarnaast zorgen bepaalde materialen voor meer onderhoudswerk. Hout moet je af en toe inwrijven met olie zodat het mooi en aantrekkelijk blijft. Wanneer je veel glas aan de veranda hebt zal er ook meer kuiswerk zijn. Bekijk onze blog “Welk materiaal kies je voor je veranda?“. Daar krijg je meer informatie over alle materialen die wij gebruiken in het maken van onze veranda’s zoals aluminium, hout, etc.

veranda

Een veranda heeft geen vaste kostprijs, maar de prijs kan toch eenvoudig diversifiëren naar gelang je keuze in materialen zoals dakbekleding, eventuele zonwering en allerhande opties. Ontdek onze blog “Welke factoren bepalen de prijs van jouw veranda?” voor meer informatie.

Vooraleer je een keuze maakt, is het belangrijk om de voordelen en nadelen af te wegen. Ben je eerder op zoek naar een schaduwplek, overkapping voor in de tuin, dan is een pergola misschien meer voor jou.

Laat je inspireren door onze veranda’s:

pergola debondt

De ideale plek buiten

Een pergola is een open buitenstructuur. Deze bestaat uit verticale palen met een gedeeltelijk of volledig dak. Hierdoor ontstaat er een schaduw dat zorgt voor een aangename sfeer. Dit is een type overkapping die vaak op een terras wordt geplaatst. Deze worden vooral gebruikt als overkapping om een overdekte zithoek te creëren in de tuin. 

Voor- en nadelen

Voordelen van pergola’s

Een pergola is de ideale plek buiten. Het zorgt voor schaduw en verkoeling tijdens de warme zomerdagen waardoor je buiten kan zitten zonder dat je te veel last hebt van de warmte of de zon.

Pergola’s worden op maat gemaakt, waardoor ze aan al jouw wensen kunnen voldoen. Het kan bestaan uit verschillende vormen, maten en materialen. Zo kan jouw pergola ook gemaakt worden in de stijl van jouw woning zodat het samen één mooi geheel vormt. 

pergola
pergola hout

Nadelen van een pergola

Een pergola zorgt voor bescherming tegen de zon. Maar wanneer het regent of er veel wind is, ben je minder beschermd en is deze dus minder bruikbaar. Daarnaast zorgt een pergola ook voor minder privacy aangezien deze volledig open is, afhankelijk van waar deze geplaatst wordt natuurlijk.

Pergola’s zijn dus ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een aantrekkelijke en open buitenruimte die zorgt voor schaduw in de tuin. Zo kan je in de zomer heerlijk genieten van de buitenlucht.

Laat je inspireren door onze pergola’s

Pergola vs veranda

Het belangrijkste verschil tussen een veranda en een pergola ligt dus vooral in de vorm. Een veranda is gesloten en hangt aan een woning. Het heeft grote glaspartijen waardoor er een open look en feel is. Terwijl een pergola aan een woning kan hangen of kan los staan. Deze is volledig open, waardoor je minder beschermd bent bij slecht weer.

Beide heeft zijn eigen voor- en nadelen waardoor je deze zeker tegen elkaar moet afwegen vooraleer je een beslissing maakt. De keuze zal vooral afhangen van jouw persoonlijke voorkeur, de plaats en jouw budget. Maar beide keuzes zorgen sowieso voor een waardevolle aanvulling op jouw woning. Mensen kiezen ook vaak voor de combinatie van een veranda en pergola. Dit kunnen we zeker aanraden wanneer je genoeg ruimte hebt in de tuin.

veranda vs pergola debondt

Heb je meer vragen over een veranda of pergola? Contacteer ons en wij helpen jou graag verder! Wil je graag eens samenzitten om jouw bouwplannen te bespreken? Contacteer ons of kom langs in onze showroom.